December 1, 2023

Buasir atau hemoroid adalah pembengkakan yang berlaku di dalam atau di sekitar dubur dan rektum. Walaupun ia tidak membahayakan nyawa, buasir boleh menyebabkan ketidakselesaan dan sakit yang amat sangat. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan tentang buasir, termasuk punca, simptom, rawatan termasuk perubatan alternatif dan tradisional, serta cara-cara pencegahan.

Punca dan Simptom Buasir

Buasir biasanya disebabkan oleh tekanan yang berterusan atau berulang-ulang pada pembuluh darah di dalam rektum dan dubur. Faktor-faktor seperti sembelit kronik, duduk atau berdiri dalam tempoh masa yang lama, obesiti, dan kehamilan boleh meningkatkan risiko mendapat buasir. Menurut American Society of Colon & Rectal Surgeons, lebih daripada separuh populasi di Amerika Syarikat akan mengalami buasir pada suatu masa dalam hidup mereka.

Simptom buasir boleh merangkumi gatal-gatal atau rasa tidak selesa di sekitar dubur, kesakitan semasa membuang air besar, pendarahan dari dubur, dan dalam beberapa kes, buasir mungkin keluar dari dubur (prolapsus).

Rawatan Buasir

Rawatan buasir biasanya melibatkan ubat-ubatan, rawatan invasif minimum, atau pembedahan, bergantung pada keseriusan keadaan. Ubat-ubatan seperti krim, suppositori, dan pad yang mengandungi bahan-bahan seperti hydrocortisone dan witch hazel boleh digunakan untuk meredakan simptom buasir.

Perubatan Tradisional dan Alternatif

Dalam merawat buasir, kaedah perubatan alternatif dan tradisional juga kerap digunakan. Misalnya, mandi air panas (sitz bath) telah lama digunakan sebagai rawatan rumah untuk meredakan simptom buasir. Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of the American Board of Family Medicine pada tahun 2016, penggunaan sitz bath boleh membantu mengurangkan simptom buasir seperti gatal-gatal, kesakitan, dan pendarahan.

Pencegahan Buasir

Langkah pencegahan yang boleh diambil untuk mengelakkan buasir termasuk menjaga diet yang kaya dengan serat, minum banyak air, elakkan mengejan semasa membuang air besar, dan sentiasa aktif. Selain itu, membatasi masa yang dihabiskan untuk duduk juga boleh membantu mencegah buasir.

Kesimpulannya, buasir boleh menjadi masalah kesihatan yang sangat tidak selesa, tetapi dengan pengetahuan yang tepat dan rawatan yang efektif, ia boleh diuruskan dengan baik. Selamat menjaga kesihatan!

Rujukan:

  1. American Society of Colon & Rectal Surgeons. (n.d.). Hemorrhoids: Expanded Version. American Society of Colon & Rectal Surgeons.
  2. Riss, S., et al. (2012). The prevalence of hemorrhoids in adults. International Journal of Colorectal Disease, 27(2), 215–220.
  3. MacKay, D. (2011). Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options. Alternative Medicine Review, 6(2), 126-140.

[Perhatian!! : Maklumat dalam artikel ini adalah untuk tujuan pendidikan dan bukan sebagai nasihat perubatan. Pihak kami tidak bertanggungjawab sekiranya apa-apa berlaku kepada diri anda. Selalu rujuk kepada pakar kesihatan anda sebelum memulakan apa-apa rawatan]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *